Zázvor a jeho účinky na zdravie

História

Zázvor sa začal pestovať asi pred dvetisíc rokmi v Číne, kde bol využívaný ako veľmi lahodné a obľúbené korenie. 

10 pozitívnych účinkov zázvoru na organizmus

  • Znižuje zápal v tele
  • Zlepšuje trávenie
  • Uľavuje od ranných nevoľností
  • Prečisťuje krv
  • Zbaví vás bolesti hrdla a kašľu
  • Pomáha predchádzať rakovine
  • Odstraňuje pálenie záhy
  • Tlmí bolesť hlavy
  • Zmierňuje menštruačné bolesti
  • Pomáha pri zápche a plynatosti

 

Ako zázvor používať?

Ako sme už spomínali, táto super-potravina sa najčastejšie konzumuje vo forme čerstvého zázvorového čaju (nastrúhaný zázvor zalejte horúcou vodou), pridáva sa ako ochucovadlo do jedla a dokonca sa i konzervuje.

Nutričné hodnoty zázvoru

Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota (kJ/kcal) 335/80
Bielkoviny (g) 2
Tuky (g) 0,75
Sacharidy (g) 17
Z toho cukry (g) 2
Vláknina (g) 2

Typickú štipľavú chuť zázvoru spôsobujú esenciálne oleje. Nájdeme v ňom aj bohatú dávku vitamínov A, B1, B2, C, E a tiež minerálne látky ako horčík, sodík, vápnik, železo, fosfor a draslík.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz