História
Zázvor sa začal pestovať asi pred dvetisíc rokmi v Číne, kde bol využívaný ako veľmi lahodné a obľúbené korenie.
10 pozitívnych účinkov zázvoru na organizmus
- Znižuje zápal v tele
- Zlepšuje trávenie
- Uľavuje od ranných nevoľností
- Prečisťuje krv
- Zbaví vás bolesti hrdla a kašľu
- Pomáha predchádzať rakovine
- Odstraňuje pálenie záhy
- Tlmí bolesť hlavy
- Zmierňuje menštruačné bolesti
- Pomáha pri zápche a plynatosti
Ako zázvor používať?
Ako sme už spomínali, táto super-potravina sa najčastejšie konzumuje vo forme čerstvého zázvorového čaju (nastrúhaný zázvor zalejte horúcou vodou), pridáva sa ako ochucovadlo do jedla a dokonca sa i konzervuje.
Nutričné hodnoty zázvoru
Nutričné hodnoty na 100g: | |
Energetická hodnota (kJ/kcal) | 335/80 |
Bielkoviny (g) | 2 |
Tuky (g) | 0,75 |
Sacharidy (g) | 17 |
Z toho cukry (g) | 2 |
Vláknina (g) | 2 |
Typickú štipľavú chuť zázvoru spôsobujú esenciálne oleje. Nájdeme v ňom aj bohatú dávku vitamínov A, B1, B2, C, E a tiež minerálne látky ako horčík, sodík, vápnik, železo, fosfor a draslík.